Transfuser 2, "Content - File missing or corrupted" in Pro Tools 12.

Hello,

I get "Content - File missing or corrupted" messages in PT 12.

If I open a VST instance thru Blue Cat Patchwork app (outside of PT) it works well. AAX or VST inside of PT12 don't work properly. I tried to reinstall, to change content location by default, no luck.

I'm on Windows Pro 7-64. Transfuser 2.0.7

Hope for your help!
Evgeny
6 people have
this problem
+1
Reply
  • Hello Evgeny,

    Sorry to hear about your troubles. It sounds like you moved your content and this is why you're experiencing this error issue. We don't recommend moving your currently installed content as that could cause further issues with your projects. However, this could be done on a Mac. Perform this at your own risk.

    1. Click Finder, then Finder Preferences.

    2. Click on the sidebar at the top. Ensure that Hard Disk and External Disks are checked under Devices. If you're in doubt, check everything on this page. If this is not checked, your drives will not display in the sidebar as a valid location for content.

    3. Navigate to Applications > AIR Music Technology > [product name] folders. Locate the [product name] Data.big file. This is what you want to move. Do not move the presets. Those are only configuration files. The sound libraries are contained in the [product name] Data.big file.

    4. Move this file to the external drive location. Remember to note this exact location.

    5. Open your [product name] in a DAW.

    6. Click the Wrench on the bottom left next to the keyboard.

    7. Click the Content Location box, then navigate to the folder from the sidebar that contains your [product name] Data.big file. If your drives are displayed, then the external drive isn't checked under Finder Preferences.

    8. Click Choose once your location is chosen. Your [product name] may prompt you to restart the plugin. If so, Save your work, close the project, then restart it. The content should be located on the external drive now.

    **You may need to reinstall your software if you perform this again. I recommend uninstalling the software from your computer then reinstalling the software by following the instructions above if you wish to move the content at your own risk.

    If you need further assistance, you can reach AIR Technical Support by logging onto www.airmusictech.com/support.
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned happy, confident, thankful, excited

  • Hi Chris,
    thank you for your reply!

    Maybe I wasn't clear enough in my previous post..

    1. I'm on Windows 7

    2. I tried to reinstall Transfuser. Now I have Transfuser installed with cintent by default.

    3. On the same system, if I open Transfuser in Blue Cat's PatchWork as VST plugin, it works. It doesn't metter where are the content files!

    4. If I open aax or VST (thru BC PatchWork) in Pro Tools it doesn't work.

    It looks like the problem is related only to Pro Tools and not to location of content files! I had this problem sometimes in PT 10 and PT 11, and every time reinstallation did help. But in PT12 it doesn't help.
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated kidding, amused, unsure, silly happy, confident, thankful, excited indifferent, undecided, unconcerned

  • Hello,

    Sorry about that but I've never heard of Blue Cat's PatchWork. I recommend using a supported DAW that we listed here for full support. Don't use that PatchWork program to open your Transfuser 2.
    • <>

      According to your site Cubase 64bit is a supported DAW for VST's. However, like this thread has discussed your product does not work with Cubase due to the "Content File Missing or Corrupt" error. So you may want to fix the problem OR change your system requirements page to simply say that Cubase is not a supported DAW.
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated kidding, amused, unsure, silly happy, confident, thankful, excited indifferent, undecided, unconcerned

  • I use pro Tools 12 as a DAW.
    Blue Cat's PatchWork can be used as a wrapper inside of Pro Tools to open VST plugins. But also it can be used as independent application in the system to open VST Instruments and VST plugins. I used it just to quick check the behavior of Transfuser outside of PT12.

    Right now I opened Transfuser in Reaper (it's a DAW) and it works perfectly (even if not listed). But in Pro Tools 12 it doesn't work! I write it third time, why do you ignore this? Pro Tools 12 is not listed maybe that's the problem?
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. happy, confident, thankful, excited kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned sad, anxious, confused, frustrated

  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated kidding, amused, unsure, silly happy, confident, thankful, excited indifferent, undecided, unconcerned

  • I'm getting the same error in Cubase 8.5 on Windows 7 and I haven't moved any of the content. It just all of a sudden stopped working. Any solution for this yet?
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. happy, confident, thankful, excited kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned sad, anxious, confused, frustrated

  • I have the same issue and should have reported this sooner.

    I love Transfuser 2, but this problem keeps coming up.

    It's only on some loops and only part of the time. At times there are no issues, another time the same loop yields the problem the Original Poster mentions.

    I've tried re-scanning the plug-ins and so on. Nothing seems to correct the issue.

    Thanks for any suggestions on how to correct this, if possible.
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. happy, confident, thankful, excited kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned sad, anxious, confused, frustrated

  • I still use Transfuser and I love it, because it's just incredibly useful tool!
    But sometimes I'm really getting mad about this "missing content" messages!
    I tried everything... there is no cure :(.
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated kidding, amused, unsure, silly happy, confident, thankful, excited indifferent, undecided, unconcerned

  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated kidding, amused, unsure, silly happy, confident, thankful, excited indifferent, undecided, unconcerned

  • Same problem too when Transfuser2 is used as plugin in VIP3.

    My OS is Windows 10 Personal - 64bit
    Keyboard : M-Audio CTRL49

    Transfuser2 is activated within the iLok licenses Manager (version 3.1.7.1901) in the Air Instruments for VIP Hardware Bundle.

    However I noticed that Transfuser2 is working properly as a VST inside Magix Samplitude 64bit.

    Could the problem reside inside the VIP manager ?
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated kidding, amused, unsure, silly happy, confident, thankful, excited indifferent, undecided, unconcerned

  • In addition to my previous comment, I want to mention that Transfuser2 (VST 32bit) works correctly with the 32bit version of VIP 3.0.

    Therefore the problem occurs only with Transfuser2 (VST 64bit).
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned happy, confident, thankful, excited

  • It's been over 3 years since this issue was first reported & still nothing has been done. Absolutely shocking customer support.
    • view 1 more comment
    • I went through all that at the time I reported it and the answer I got from tech support was '"we are aware Transfuser can be unstable when used with other virtual instruments" and they closed the case as solved. Great 'support'.

      Re-installing makes no difference, the path to the content is definitely correct and your own support even acknowledged the bug and nothing has been forthcoming as a fix in over 3 years.

      100% reproducible, just put an instance of Kontakt in the same session.

      Asus X79 Deluxe | i7 4930K | 32Gb Ripjaws CL9 GBLZ | Radeon R5 230 | Win7 Pro (64) | 256Gb Samsung 850 SSD | 2x 1Tb Seagate SATA | 250Gb Samsung EVO SSD | 128 Samsung SSD | Antec 650W | RME UFX | 2x Octopre Mkii Dynamic | Alphatrack | DTouch | Logitech G510 | Kensington Trackball | Yamaha UX256

      Transfuser 2.0.7

      Pro Tools 11.3.2 HD, Pro Tools 12.8.2, Cubase 9.5.0, Nuendo 8.1
    • Is there a registry key that can be edited to resolve this?
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. happy, confident, thankful, excited kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned sad, anxious, confused, frustrated

  • Hi,

    I posted a short video clip on YouTube to demonstrate that Transfuser works fine with the excellent DAW Mixcraft 8.1 Pro Studio 64-bit.

    This is the link to that video clip : https://youtu.be/hHxbUSnFiXk

    Have a nice day.
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned happy, confident, thankful, excited

  • German customer service is usually terrible. I am an Australian living in Berlin and I can confirm this. This problem was reported 3 years ago....German reputation for quality is going to shit...(google about the new Berlin airpot...)

    I have same problem - Cubase Pro 9.5 and Transfuser. Content location is correct - I have narrowed down the problem its the rx2 and rex files that will not load - but all other content will. However all content works 100% in Reaper.

    So its something to do with Cubase with Transfuser not reading the "REX Shared AIR Library.dll" file. However with Reaper there are no problems.

    Please fix Air Music - you have a good product but its got a major bug.
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned happy, confident, thankful, excited

  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. kidding, amused, unsure, silly happy, confident, thankful, excited sad, anxious, confused, frustrated indifferent, undecided, unconcerned

  • I spoke to the site where I purchased the AIR bundle with Transfuser. I explained to them that AIR refuses to fix the problem and that I would encourage them to stop selling their products due to the lack of customer support. This is a MAJOR bug and should have been fixed 3 years ago. The site where I purchased the product apparently spoke to someone at AIR because they contacted me immediately. They said that the software needs to be downloaded on a hard line and NOT via WiFi. (I think that is complete rubbish, btw) AIR mailed me a USB drive with the package on it. I re-installed Transfuser and it did nothing to fix the issue.

    AIR, fix the issue. Support your product. I really do not want to contact every website that sells your product and show them this thread so they can see that you are unwilling to fix your product issues. However, if that is what I have to do in order for you to do something about this problem then I will.
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned happy, confident, thankful, excited

  • 1
    It won't work unless you download it through your phone. Only cellular network will do. And you have to stand on your left leg while holding your phone up in your right hand. Only iOS 2.0 supported though. Or Android 1.5.
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated kidding, amused, unsure, silly happy, confident, thankful, excited indifferent, undecided, unconcerned

  • 1
    I have found that with certain products by AIR, it is best to download and install to the desktop.
    Installing anywhere else caused all types of problems for me.
    Once I installed to the desktop, the problems went away. While I do prefer to keep my desktop uncluttered, this is what worked for me. (I had trouble with Strike and Transfuser).
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. happy, confident, thankful, excited kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned sad, anxious, confused, frustrated

  • After nothing worked for me I took a research and made my own working patch to fix "$transfuser content - File missing or corrupted" issue.
    Here it is:
    https://1drv.ms/u/s!AsYb8I46a_o2gd4Xl...
    Run Patch_Transfuser.bat after extraction

    At the end it will move content from Factory to User, and delete buggy factory one.
    You can change VBS script for your needs if you ever need to change something, also it is possible to save Factory content and leave User one intact, if you want, you can modify the patch and make some optimisations, I can include updates in my link. I don't want to do it myself, as this version of patch works, issue is 100% gone, but I can help and tell what and where to look. Send me a message if you want to do it.
    • Thanks for this - I'll give it a try when I'm back in the studio next week. I'd be interested to know what optimisations you'd recommend.
    • I took the first available working solutions during programming, so there is several places in the code where is present possibility to significantly decrease patching time. As I mentioned earlier, by tiny change of logic it is possible to add preservation of Factory list and leave User empty. Also there is Presets category in Transfuser, it's seems still buggy, but I didn't use it at all as it's more like examples what Transfuser can do anyway. Maybe I'll figure that out during week, it seems there is .tfx files which are also containing buggy path, but it's hard to tell, as Transfuser $content issue sometimes disappear, so it's hard to catch it for experiments.
      I've already commented some sections of code, but it's better to send me a PM, to discuss what to improve in patch, there should be link to my FB page in my profile.
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned happy, confident, thankful, excited

  • UPDATE: The patch now keeps the Factory content intact. Issue is still there, just use the same patched presets from the User category to avoid it.
    If you want to move your Transfuser content folder, do it as usual and run patch after to replace paths in User Data to the new location. Make sure you've relocated new folder in transfuser first or updated content path in registry manually before running the patch.
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. happy, confident, thankful, excited kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned sad, anxious, confused, frustrated