I’m frustated

io2 express no sound output from MIDI Keyboard using Cubase 5 and other software

I have newly bought an IO2 Express sound card. When I generate some sounds from my laptop it gives the output. Even it works with EZdrummer. But when I connect my keyboard thru USB to my laptop and use it with Cubase 5 there is no output. I have tried all the options as per guide document from Alesis but nothing is working. I am seeing the sound bar displays in Cubase panel when I hit a key in my keyboard, even MIDI out led blinks, but no sound output. > Please somebody help me to resolve this issue as I am struggling a lot.
1 person has
this problem
+1
Reply
  • Hello,

    Thanks for the post. I'd like to help! Try viewing this helpful setup video here to assist you with your setup. If your symptoms still persist, contact Alesis Technical Support by logging onto www.alesis.com/support. Thanks!
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned happy, confident, thankful, excited sad, anxious, confused, frustrated

  • Hi Chris, thanks for your response. I have already looked into thisbut the same problem I am getting. I sent multiple emails but from alesis no one is responding looks to me like they are dead. Please help me if possible.
    Thanks.
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated happy, confident, thankful, excited kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned

  • HI Chris, Please confirm one thing, if the MIDI out LED is flashing (while playing MIDI) should I get sound output on monitor and headphone or not
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated happy, confident, thankful, excited kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned

  • Hi Chris,
    I am sure that I have done the settings in DAW properly. For your reference I have attached snapshot, the explanations for then are following.

    I am using Yamaha MM6 keyboard with USB connected to PC as well as IO2 Express connected too.

    1. After opening Cubase, I have added Instrument track by selecting "Add Instrument Track" option then ->HALionone as VST Instrument. It works well, I mean I am able to hear sound output from IO2 while playing and playback time.

    2. Next I am adding MIDI track by choosing "Add MIDI Track", There if I choose MM6-1 as output port I am hearing sound from Keyboard outputs in real time. I mean both keyboard tones an well as MIDI tone from keyboard audio jacks. Please refer snapshot "1. MM6-Output on MM6 only". But no sound from IO2.

    3. But the real problem starts here, In the same MIDI track if I select IO2 as output port I am not getting sound from anywhere else. But still MIDI out LED is blinking for MIDI notes in IO2. This is happening record as well playback. Please refer "2. IO2 no output".

    4. I have also attached snapshots for device setup, VST connections, ASIO4ALL, sound settings in PC starting from snapshots number 3 to 10.

    I am not using any MIDI cables.

    Picture "Add MIDI track-1.JPG" shows that how I added the MIDI track and selected the output as IO2 by chosing Yamaha DX2 II as instrument. Here you can see the green sound bar on Cubase is triggered. At the same time the MIDI out LED in IO2 also blinks. But there is no sound output in either Headphone or Monitor.

    Please let me know what is the way to get the audio output from IO2 when I choose MIDI track and IO2 as output.
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. happy, confident, thankful, excited kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned sad, anxious, confused, frustrated

  • Hi Chris,
    Thanks for the quick response.
    The bluetooth headset microphone just I added recently, but the problem what i am facing even before that. However I will try once again.

    And I have already referred this guide ""IO2_Express_and_Cubase_LE5_Setup".pdf" and i did the setting as per that only. But it did not talk anything about the problem what I am facing.

    Everything is OK except that one issue. Kindly have a closer look and suggest me what I am missing.

    Thanks
  • (some HTML allowed)
    How does this make you feel?
    Add Image
    I'm

    e.g. sad, anxious, confused, frustrated happy, confident, thankful, excited kidding, amused, unsure, silly indifferent, undecided, unconcerned