Can't initialize 3D hardware acceleration

  • Problem
  • Updated 5 years ago
I get the error message when starting BumpTop. Message is can't initialize 3D hardware acceleration.

I saw on another post that an employee asked for part of the DirectX Diagnostics Tool. Here's the excerpt from mine:

---------------
Display Devices
---------------
Card name: ATI Radeon X300/X550/X1050 Series
Manufacturer: ATI Technologies Inc.
Chip type: ATI Radeon Graphics Processor (0x5B60)
DAC type: Internal DAC(400MHz)
Device Key: Enum\PCI\VEN_1002&DEV_5B60&SUBSYS_04021002&REV_00
Display Memory: n/a
Current Mode: 1680 x 1050 (32 bit) (60Hz)
Monitor: Default Monitor
Monitor Max Res:
Driver Name: ati2dvag.dll
Driver Version: 6.14.0010.6925 (English)
DDI Version: unknown
Driver Attributes: Final Retail
Driver Date/Size: 2/25/2009 17:41:00, 325120 bytes
WHQL Logo'd: No
WHQL Date Stamp: None
VDD: n/a
Mini VDD: ati2mtag.sys
Mini VDD Date: 2/25/2009 18:58:00, 3565568 bytes
Device Identifier: {D7B71EE2-1820-11CF-BF68-0824A1C2CB35}
Vendor ID: 0x1002
Device ID: 0x5B60
SubSys ID: 0x04021002
Revision ID: 0x0000
Revision ID: 0x0000
Video Accel:
Deinterlace Caps: n/a
Registry: OK
DDraw Status: Not Available
D3D Status: Not Available
AGP Status: Not Available
DDraw Test Result: Not run
D3D7 Test Result: Not run
D3D8 Test Result: Not run
D3D9 Test Result: Not run
Photo of Notre PoubelleNP

Notre Poubelle

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
  • sad

Posted 6 years ago

  • 3
Photo of Justin Ho

Justin Ho, Official Rep

  • 1100 Posts
  • 113 Reply Likes
Hi there,

Can you install these drivers? (Depending on what OS/version you're using)

XP 32 bit: http://static.bumptop.com/files/ATI_9...
XP 64 bit: http://static.bumptop.com/files/ATI_9...
Vista 32 bit: http://static.bumptop.com/files/ATI_9...
Vista 64 bit: http://static.bumptop.com/files/ATI_9...

Make sure you follow the instructions here:
http://bumptop.com/support/drivers.php
Under "How do I (manually) install video drivers?"
Photo of Notre PoubelleNP

Notre Poubelle

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
I believe I have (although I'm not 100% certain). I'm using 32-bit Windows 2003 Server, so I tried the Win XP 32 bit drivers. I tried checking the AMD/ATI site for Windows 2003 drivers earlier, but didn't find any.

I know my earlier display driver was dated much older (don't remember date, but was years earlier). I had tried a few of the 'legacy' ATI Win XP drivers, but some of them wouldn't install.
Photo of Notre PoubelleNP

Notre Poubelle

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
Any more suggestions, or am I out of luck?
Photo of Justin Ho

Justin Ho, Official Rep

  • 1100 Posts
  • 113 Reply Likes
Sign up on our private VIP forums at http://forums.bumptop.com/

We will have a testing build next week that should start working for you - and we'd love your feedback!
Photo of Notre PoubelleNP

Notre Poubelle

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
Ok, I have joined the private forums, and I'm waiting for the testing build.

I tried the new public 2.0 release, but it didn't work for me either.
Photo of Notre PoubelleNP

Notre Poubelle

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
I don't see a test build in the private forums, or else I don't know where to look. Please advise.
Photo of Justin Ho

Justin Ho, Official Rep

  • 1100 Posts
  • 113 Reply Likes
We'll have a DirectX testing build released this coming weekend. Sorry for the delay!
Photo of Notre PoubelleNP

Notre Poubelle

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
Just downloaded and installed the latest VIP build from the private forum (from the email link), but I still get the same error message.
Photo of Justin Ho

Justin Ho, Official Rep

  • 1100 Posts
  • 113 Reply Likes
Hi there,

Can you post more details on the private forums so we can get more information from you?